Header
Header
Article

VS moet delen van COVID-technologie versnellen, aldus AHF


LOS ANGELES–()–De AIDS Healthcare Foundation (AHF) is teleurgesteld dat de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger (USTR) de internationale onderhandelingen heeft afgeremd die tot doel hadden de toegang tot COVID-19-diagnostiek en -behandelingen uit te breiden door de octrooibescherming in ontwikkelingslanden op te heffen.

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) zou tot 17 december een besluit nemen over de octrooivrijstelling, maar nu zegt de USTR dat de Amerikaanse regering het initiatief niet zal steunen totdat ze tijd heeft om de impact ervan te bestuderen. De aankondiging komt nadat de VS in juni een soortgelijk voorstel over knowhow op het gebied van COVID-19-vaccins steunde.

“In tegenstelling tot vaccins, waarvoor op maat gemaakte eiwitten nodig zijn en die in een laboratorium moeten worden gekweekt, kunnen tests en behandelingen gemakkelijker worden nagebootst als fabrikanten van generieke geneesmiddelen de blauwdruk hebben – en daarom maakt Big Pharma gebruik van zijn aanzienlijke lobbykracht om de WTO-octrooivrijstelling deze keer tegen te houden,” aldus Michael Weinstein, de voorzitter van AHF. “Tijdens pandemieën en internationale uitbraken moet wereldwijde gezondheidsbeveiliging ondubbelzinnig voorrang hebben op bedrijfswinsten. We dringen er bij de USTR op aan om de herziening van het WTO-voorstel te bespoedigen en het te onderschrijven in overeenstemming met het eerdere besluit over de vaccins – met de heropleving van COVID-19 hangen hier miljoenen levens van af.”

AHF heeft de noodopheffing van patenten op COVID-19-vaccins, -diagnostiek en -therapie krachtig ondersteund via de Vaccinate Our World (VOW)-campagne sinds India en Zuid-Afrika het idee voor het eerst introduceerden bij de Wereldhandelsorganisatie in 2020. Lees hier meer over de VOW-campagne.

Over de AIDS Healthcare Foundation (AHF)

AIDS Healthcare Foundation (AHF) is een wereldwijde non-profitorganisatie die geavanceerde medicijnen en belangenbehartiging levert aan meer dan 1,6 miljoen mensen in 45 landen over de hele wereld in de VS, Afrika, Latijns-Amerika/Caraïben, Azië/Pacific en Europa. We zijn momenteel de grootste non-profit verstrekker van medische zorg voor hiv/aids ter wereld. Ga voor meer informatie over AHF naar onze website: www.aidshealth.org, vind ons op Facebook: www.facebook.com/aidshealth en volg ons op Twitter: @aidshealthcare en Instagram: @aidshealthcare

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Source link

Back to top button